25 Nisan 2016 Pazartesi

Nikon



Nikon Corporation optik ekipmanlar ve görüntüleme cihazları alanında uzmanlaşmış Japonya merkezli çokuluslu bir anonim şirkettir. Özellikle fotoğraf makineleri ile dünyaca tanınmış olan şirketin diğer ürünleri arasında dürbünler, mikroskoplar, optik ölçüm cihazları ile yarı-iletken üretiminde kullanılan hassas işleme cihazları yer almaktadır. İlk olarak 1917 yılında Nippon Kōgaku (日本光学: "Japon Optik Şirketi") ismiyle kurulan şirket, Nikon markasını ilk kez 1946 yılında üretimine başladığı fotoğraf makinesi objektiflerinde kullanmıştır. Fotoğraf endüstrisindeki başarısının bir sonucu olarak 1988 yılında Nikon Corporation ismini alan şirket günümüzde Mitsubishi Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet göstermektedir.


                                                                   TARİHÇESİ

1917 yılında üç büyük Japon optik üreticisinin bir araya gelmesi ile kurulan Nikon, sonraki 60 yıl içerisinde fotoğraf makineleri, fotoğraf makinesi ve mikroskop objektifleri ile optik ölçüm cihazlarının en büyük üreticisi konumuna gelmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında 19 fabrikası ve 23.000 çalışanı ile faaliyet gösteren şirket, Japon ordusu için dürbün, periskop ve bomba nişangahı üretimini gerçekleştirmiştir. Savaş sonrasında faaliyetlerini tek fabrikada sürdüren şirket, Nikon marka ilk fotoğraf makinesini 1948 yılında Nikon I ismiyle üretmiştir.

Nikon'un fotoğraf endüstrisinde tanınan bir marka haline gelmesinde Kore Savaşı'nı takip eden Amerikalı fotomuhabir David Douglas Duncan'ın payı büyüktür. Leica makinesinde Nikon objektifler kullanan Duncan'ın çektiği fotoğraflar özellikle keskinlikleri ve zıt tonlarıyla beğeni kazanmıştır. Böylelikle fotomuhabirler arasında tercih edilen bir marka konumuna gelen Nikon, 1959 yılından itibaren üretimine başladığı F serisi SLR fotoğraf makineleri ile yıllar içerisinde bu konumunu pekiştirmiştir.

1990'ların sonuna dek fotoğraf endüstrisinde pazar lideri konumunu sürdüren Nikon, bu dönemde fotoğraf endüstrisinde yaşanan bir dizi teknolojik gelişmeyi (örn. titreşim azaltıcı sistemler, sessiz netleme motorları gibi) ürün gamına yeterince hızlı yansıtamamış, bunun sonucunda da özellikle profesyonel fotoğrafçılık pazarında ezeli rakibi Canon'un gerisinde kalmıştır. Dijital SLR kamera sistemlerinde CCD sensör ile yola çıkan Nikon, keskinlik açısından başarılı ancak gren ve gürültü açısından zayıf olan bu sensörü kullanmakta ısrarcı olunca satışlarında rakiplerine karşı bir güç kaybına uğramıştır. 2005 yılında değişen Nikon yönetimi ile daha saldırgan bir tutuma giren pazarlama ve arge departmanları Sony ile birlikte geliştirdikleri ışığa duyarlı ve yüksek ISO değerlerine çıkabilen yeni CMOS sensörlü kameraları ile eski itibarını yeniden kazanmayı başarmıştır.[1] Bu çalışmaların sonucunda Nikon'un ilk tam ölçü (İngilizce: Full frame) sensörlü, FX kodlu, tam profesyonel D3 kamerası 2007 yılında piyasaya sürülmüştür. Kısa bir süre sonra da yarı amatör D700 ile daha ekonomik modeli de pazardaki yerini almıştır.

Nikon, tam ölçü sensörlü modellerin yanında APS-C adı verilen ve DX kodlaması ile pazara verilen 35 mm film ölçüsünün 2/3'ü büyüklüğündeki CMOS sensörler ile donatılmış yarı profesyonel D300 ve ileri amatör D90 serisi ile piyasada yeniden boy göstermiştir. Özellikle düşük ışık şiddetine karşı duyarlı ve düşük enerji tüketimi ile öne çıkan CMOS sensörler ile donatılmış bu kameralar, düşük diyafram hızlı lensler ile düşük bütçeli amatör ve ileri amatör fotoğrafçıların beğenisini kazanmıştır.[2] 2008 yılında piyasaya sürülen D90, ayrıca sesli video kaydı yapabilen ilk D-SLR olam özelliğine de sahiptir.

2000'li yılların başında dijital görüntüleme teknolojilerinin hızlı gelişimi sonucunda pek çok firma 35 mm film kullanan fotoğraf makinelerinin üretimine son verirken Nikon, 2004 yılında üretimine başladığı F6 modeli ile bu alana yatırımını sürdüren az sayıda firmadan biri olmuştur.

1982 yılından itibaren ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yarı-iletken üretimine yönelik işleme (fotolitografi) cihazları üretimine başlayan Nikon, hızla genişleyen müşteri kitlesi sayesinde kısa sürede alanının lider firmalarından biri olmuştur. 1990 yılından itibaren bu alandaki ARGE çalışmalarına hız veren Nikon, bünyesinde kurduğu Nikon Research Corporation of America (NRCA) şirketi vasıtasıyla ABD ve Japonya'daki ARGE faaliyetleri arasında eşgüdüm sağlamaktadır.



Buraya kadar olan kısım konuyla alakalı genel bilgiydi şimdi sizlere Nikonun üst seviye fotoğraf makinelerinden birini ve Nikonun en iyi 5 lensini tanıtacağım

Nikon D4s

ilk olarak çıkış tarihi olan 2014 senesindeki tanıtım videosuna bakalım.


Nikon D4s FX-Format DSLR fotoğraf makinesi için duyurusu sonrası net bir şekilde “Nikon tarihinin en hızlı otomatik netleme yapabilen dijital tek lensli refleks fotoğraf makinesi” diyebiliriz.
Nikon D4s DSLR fotoğraf makinesinin özelliklerine hızlıca bakacak olursak, yeni FX format amiral gemisi 16,2 megapiksel çözünürlük ve Nikon’un yeni EXPEED 4 görüntü işlemci sayesinde fotoğraf makinesinin genel performansını yepyeni bir düzeye çıkararak görüntü işleme ve ISO performansını büyük bir ölçüde geliştiriyor. Nikon D4s baştan yaratılan sensörü ile en üstün resim kalitesi yakalanabilirken, doğal ISO 100-25600 olan aralık sektördeki en yüksek değer olan ISO 409600‘e (eşdeğer) bir şekilde yükseltilebiliyor.
Otomatik netleme izlemesinde kullanılabilen saniye başına kare sayısının 10 fps’den 11 fps’ye çıkmasıyla D4S, Nikon tarihinin en hızlı otomatik netleme yapabilen DSLR fotoğraf makinesi oldu. Fotoğraf makinesi, daha hızlı resim aktarımı için Gigabit 100/1000TX Ethernet bağlantı noktası kullanıyor ve yeni S Boyutlu RAW seçeneğini sunuyor.
Nikon D4S meşhur 51 noktalı AF sistemini alıp daha da ileri götürüyor. Gelişmiş kilitlenme, genişletilmiş ‘Konuma göre kaydet’ özelliği ve AF modu kısıtlamaları için yeni seçeneklere ek olarak D4S modelinde yepyeni bir Grup Alan AF modu bulunuyor.




Dünyanın en iyi görüntüleme makinesi daha da geliştirildi. Hiçbir zaman geride kalmamanız için tasarlanan D4S, her yönüyle olağanüstü görüntüleri olağanüstü hızla yakalamak içindir.

Genişletilmiş ISO aralığı ve EXPEED 4 resim işleme özelliği düşük ışık fotoğrafçılığında çığır açarken, fotoğraf makinesinin hem karanlık hem de aydınlık ortamlarda ustalıkla çekim yapabilmesini sağlar. AF performansındaki gelişmeler sayesinde 11 fps hızında daha iyi çekim ve izleme mümkünken, yeni Grup Alan AF modu sayesinde AF alanı üzerinde çok daha iyi kontrol sahibi olunabiliyor.

Nikon’un S Boyutlu RAW dosya biçimi ağlara resim aktarımını hızlandırır ve Gigabit 100/1000TX Ethernet bağlantı noktası sayesinde ultra hızlı bağlantı kurulabilir.




Nikon D4s Temel Özellikler


16,2 MP FX biçimli sensör

D4S’in baştan yaratılan sensörü, dünyanın en iyi resim kalitesini sunar. Hızlı kanal okuma özelliğine, geniş dinamik aralığa ve yüksek duyarlılık düzeylerinde temiz performansa sahiptir.

Olağanüstü ISO
Yüksek ISO seviyelerinde daha net, daha temiz ve daha keskin hatlara sahip resimler çekin. Genişletişmiş 100–25600 ISO aralığı, endüstrinin en yüksek düzeyi olan 409600’e (karşılığı) kadar artırılabilir.

AF ile 11 FPS

D4S, gelişmiş çekim ve izleme performansı sunar. AE/AF modunda FX biçimindeki tam 11 fps’lik hızı, önceki modelden (D4) üstündür.

EXPEED 4
Fotoğraf makinesinin genel performansını bambaşka bir düzeye çıkarır. Görüntü işleme ve ISO performansını büyük ölçüde geliştirirken, film çekerken de yüksek kare hızına erişilmesine olanak sağlar.

D Film evrim geçiriyor
50p/60p çözünürlükte Full HD (1080p) film çekin. Çekim sırasında ISO 200’den ISO aralığının üst düzeyine erişin; deklanşör hızını, diyaframı ve ses düzeylerini de kontrol edin.

En iyinin de ötesinde

Nikon’un sınıfında lider olan AF sistemini daha da ileri götüren yeni Grup Alan AF modu, hızlı hareket eden konuları daha iyi çekmenize ve olağanüstü bir hassasiyet ile uzun bir mesafe boyunca takip etmenize olanak salar.

Arazide dayanıklıdır
Hava sızdırmayan, dayanıklı bir tam metal gövde ile korunan güvenilir ve dayanıklı D4S, aklınıza gelebilecek en çetrefilli doğa koşullarında bile performansının zirvesindedir.

Hızlı takip

Hızın genlerine işlediği D4S, Gigabit 100/1000TX Ethernet bağlantı noktası kullanır ve sunmuş olduğu yeni S Boyutlu RAW seçeneği, uzun süreli devamlı raw çekim ve hızlı resim aktarımına olanak sağladığı gibi, Nikon’un hızlı WT5 Kablosuz Vericisi ile de uyumludur.

Multi-CAM 3500FX 51 noktalı AF sistemi
D4S, D4’ün sınıfında lider hassaslığını alıp daha da ileri götürüyor. Sistem 9 nokta, 21 nokta ve 51 noktayı kapsayan ayarlarla yapılandırılabilir ve -2 EV’ye (ISO 100, 20°C/68°F) kadar hassastır. Bu iyileştirmeler arasında gelişmiş kilitlenme, genişletilmiş ‘konuma göre kaydet’ özelliği ve AF modu kısıtlamaları için yeni seçenekler bulunmaktadır.


Grup Alan AF
Hızlı hareket eden konuları uzun bir mesafe boyunca olağanüstü bir hassaslıkla izleyin. Beş farklı AF alanını sürekli olarak izleyen Grup Alan AF modu sayesinde yükseğe yakın kontrastlı ya da dikkat dağıtıcı arka planların önündeki nispeten küçük konular çekilirken daha iyi çekim ve arka plan yalıtımı olanağı sunulmaktadır. Kompozisyonun gereksinimlerine göre beş noktalı AF alanının 51 noktalı dizi üzerinde konumu değiştirilebilir.


Rengi ayarlanabilen ekran
İş akışınıza uygun kişisel tercihlerinize göre renk dengesini ve parlaklığı istediğiniz yönde değiştirin. Yansıtma önleyici 8 cm (3,2 inç) genişliğindeki, 921k nokta LCD ekran, otomatik parlaklık denetimine de sahiptir.

Zarif ergonomi
Nikon’un ustalıkla tasarladığı küçük ayrıntılar, çekim sırasında kullanımı çok daha kolay hale getiriyor. Düğme düzeninde yapılan değişiklikler ve yeniden tasarlanan kontrol düğmeleri sayesinde loş ortamlarda kullanımın kolaylaşmasının yanı sıra kıvrımları yeniden tasarlanan baş parmak ve orta parmak koyma yerleri ve daha kolay bir tutuş da değişiklikler arasındadır.

Hızlı, dayanıklı deklanşör
Milisaniyelerin bile önemli olduğu anlarda, D4S’in yalnızca 42 ms gecikmeye sahip deklanşörü ile önemli bir avantaj yakalayabilirsiniz. Kevlar/karbon fiber kompozitinden üretilen deklanşör birimi, 400.000 basış ve 1/250 saniyeye kadar flaş senkronizasyonlu 1/8000-30 saniyelik deklanşör hızı ile test edilmiştir.

Vizörle sabit çekim
Yeni bir deklanşör ve ayna mekanizması, yüksek hızlı çekim sırasında vizördeki görüntünün sabit kalmasını sağlar. En alt düzey vizör kararmasıyla ayna hareketinden kaynaklanan görüntü sarsıntısı büyük ölçüde azaltılır.

Çoklu alan D Filmi
D Film, farklı koşullarda film çekimi için birden çok çerçeve biçimiyle yayın kalitesinde video çekilmesine olanak sağlar. D4S, 50p/60p kare hızında FX ve DX biçimli Full HD (1080p) filmler kaydeder. Üç sensör kesme biçimi sunar: FX, DX ve yerel kesmenin (yaklaşık 2,7x) yanı sıra temiz
HDMI çıkışı.

Film çekme özgürlüğü
Kullanıma yönelik iyileştirmeler sayesinde, kayıt sırasında metraj üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilirsiniz. Duyarlılığı ayarlayabilir, M modundaki maksimum ISO’nun yanı sıra sensör kesme biçimini seçebilir, elektrikli diyaframı kontrol edebilir ve deklanşör hızını sabitleyebilirsiniz. Nikon’un 3 boyutlu kumlanma azaltma özelliği, yüksek duyarlılık düzeyinde çekim yapılırken rastgele kumlanmayı, dağılmayı ve kumlanmaya neden olan ışık titremesini azaltır.

HDMI çıkışı
D4S, harici cihazlara sıkıştırılmamış, tam çözünürlüklü HDMI çıkışı olanağı sunar. Aynı anda hem fotoğraf makinesinin kendisiyle hem de HDMI üzerinden bağlanan harici bir kayıt cihazıyla (güvenli bağlantı kurulabilmesi için fotoğraf makinesiyle birlikte bir HDMI kablo mandalı verilir) tam çözünürlüklü HD filmler çekebilirsiniz.

Yüksek kaliteli ses kontrolü
Ses kontrolüne yönelik daha fazla seçeneğe sahip olan D4S, gelişmiş ses kaydı olanağı sağlar. Bir stereo mikrofon girişi ve ses çıkışı sayesinde, hem kayıttan önce hem de kayıt sırasında yalıtımlı bir biçimde ses düzeyinde ince ayar yapabilirsiniz. Dahili mikrofonla kayıt yaparken ses aralığını (geniş/ses) seçebilir ve rüzgar sesini azaltabilirsiniz.

3B Renkli Matris Ölçümü III
91k piksel AE sensörü aracılığıyla sabit pozlama kontrolü sunar. Fotoğraf, film ve zaman aralıklı çekimle daha iyi sonuçlar elde edilmesi için seçilebilen tam zamanlı yüz tanıma fonksiyonu ve daha sorunsuz hale getirilen pozlama değiştirme olanağına sahiptir.

Noktasal Beyaz Dengesi ölçümü
Zorlu karışık ışık koşullarında bile Beyaz Dengesi’ni belirleyin. Karenin içinde seçilen alana bağlı olarak kolayca manuel, ön ayarlı Beyaz Dengesi verilerini elde edin: Görüntü genişletildiğinde bile elde edilen alanın boyutu korunabilir ve arka arkaya veri elde etme mümkündür.

Picture Control
Fotoğraf ve filmlerde daha iyi çözünürlük ve ek derinlik sağlanması için renk işleme ve ton eğrisi geliştirildi. Picture Control ayarları çekimden önce resim parametrelerinin özelleştirilmesine olanak sağlayarak fotoğraf makinesinde görüntü işlemeyi sorunsuz hale getirdiği gibi, çeşitli renk modlarında keskinleştirme, kontrast, parlaklık, renk ve doygunluk üzerinde tam kontrol sahibi olmanızı sağlar.

Yüksek kapasiteli EN-EL18a pil
2500 mAh (10,8 V) kapasiteli ultra kompakt ve hafif şarj edilebilir lityum-iyon pil.

Depolama medyası
Biri yüksek hızlı CF (UDMA 7) kartlar, biri de yüksek hızlı, yüksek kapasiteli XQD kartlar için olmak üzere iki kart yuvası.


En İyi 5 Nikon Lens


1. Nikon 50mm f/1.8D AF
50mm f/1.8D AF, Nikon’un en keskin lensleri arasında fiyatı neredeyse en uygun diyebileceğimiz prime lenslerinden birisidir. 50mm f/1.8D AF ile çekilmiş fotoğraflarda neredeyse hiç bozulma yoktur ve neredeyse anında odaklanır. 50mm f/1.8D AF Nikon’un en küçük ve hafif lensleri arasında yer alır.




2. Nikon 24mm f/1.4 AF-S G
Nikon’un 2010 yılında çıkardığı 24mm f/1.4 AF-S G düşük ışık koşullarında çekim yapmak isteyeceğiniz bir durumda geniş açı zoom lens yerine tercih edilebilecek bir objektiftir. Her diyafram değerinde eşsiz bir kalite sunan 24mm f/1.4 AF-S G, birçok kişinin kullanmak isteyebileceği geniş objektif olarak sunulmaktadır.



3. Nikon 18-200mm VR DX
Nikon 18-200mm VR DX Nikon’un tak gez lenslerinden biridir. Sunmuş olduğu geniş aralık sayesinde günlük kullanımda tüm ihtiyaçlarınızı sadece 18mm altı geniş açı ihtiyacı dışında karşılayacaktır. Yeni bir dijital SLR fotoğraf makinesi alacaksanız ve giriş seviyesinde bir kullanıcıysanız bu lensi kit lens gibi düşünebilir portreden, manzaraya kadar tüm çekimlerde kullanabilirsiniz.



4. Nikon 14-24mm f/2.8 AF-S
2007 yılında duyurulan yeni AF-S kendinden motorlu Nikon 14-24mm f/2.8 G ED lens büyük ve ağır olmasına rağmen ultra geniş açı performansını veren objektifler içerisindeki çıtayı biraz daha yükseltmiştir. Tamamen açık konumda ve köşelerde bile oldukça keskin olan Nikon 14-24mm f/2.8 AF-S, hem DX hem de full frame FX format makinelerde kullanılabilmektedir.


5. Nikon 105mm F/2.8 G
Nikon 105mm F/2.8 G Micro, eğer elde makro çekim yapacaksanız bunun için gerekli olan özelliklerden Vibration Reduction (VR) bünyesinde barındırmaktadır. Nikon 105mm F/2.8 G, bütçeniz varsa aldığınızda sizi üzmeyecek keskinlikte sonuçlar üretecektir. Lens üzerinde bulunan internal focusing sistemi sayesinde lens uzayıp kısalma yapmadan odaklanma yapmaktadır. Bu özellik çekim yaptığınız canlıları çok fazla ürkütmeden güzel sonuçlar almanızı sağlamaktadır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder