13 Mart 2018 Salı

Windows 10 son sürüm

Windows 10’un son sürüm olacağı yönünden haberler gerçek çıktı.Windowsun hızla güncellenen mobil aygıtlar ve modern yazılımlar, zaman içinde geleneksel geliştirme sürecinin modasının geçmesine neden oldu. Windows 10’u telefonlardan PC’lere her cihazda sunmak isteyen Microsoft’un da bu eski modeli terk etmesi, şaşırtıcı değil. Bu değişiklik, Windows’un geride kalmamak için kesintisiz olarak güncelleneceği anlamına geliyor.




Windows 10’a gelecek ilk büyük güncelleme, önümüzdeki sene tamamlanması beklenen Redstone olacak. Redstone, Windows 10’un üzerine çok büyük yenilikler eklemeyecek olsa da, birçok yeni özelliği ve yeteneği platforma kazandıracak. Ancak bu güncellemeden önce de birçok güncellemeyle karşılaşacağız. Örneğin Windows 10, final sürüme ulaştığında bazı özelliklerden yoksun olacağından, sonbahar aylarında işletim sisteminin bu eksiklikleri kapatılacak.

Microsoft’un büyük Windows 10 planlarının şekillenmeye başladığının bir göstergeside teknik önizleme sürümüne zaman içinde eklenen özellikler, Windows 10’un yeni özellikleri gelecekte nasıl alacağının bir provası niteliğinde olsa gerek.



Windows 10 Redstone Güncellemesi

Yaklaşık bir yıl kadar önce, ön sürümü yayınlanan Windows 10 için, ilk güncellemeler hazır durumda. 2016 Haziran ve Ekim ayında iki parça halinde gelmesi planlanan güncelleme, adı ile oldukça ilgi çekecek gibi duruyor.
Başarılı olduğuna inanılan bir hizmet paketi, birtakım düzeltmeler ve birkaç yeni özellik ile gelecek olan güncelleme Redstone adı ile yayınlanacak.
Minecraft referansı ile paylaşılan isim ve güncelleme, Minecraft'tan sadece ismini mi aldı bilinmez ama en kısa sürede, güncelleme ile ilgili özellikler netleşirken, umarım bir yerlerde karşımıza çıkar ve eğlenceli yeni araçlar görürüz.



Windows 10 Anniversary Güncellemesi

Microsoft’un San Francisco’da The Moscone Center’da düzenlediği Build 2016 etkinliğinde Windows 10 işletim sisteminin yaz döneminde kapsamlı bir güncelleme alacağı bilgisi geldi.
Şirket tarafından yapılan açıklamada Anniversary (yıldönümü) olarak isimlendirilen güncelleme masaüstü donanımlarının yanı sıra Xbox ve Hololens için de yayınlanacak
.


Önümüzdeki aylarda yayınlanacak güncellemenin Windows 10 işletim sistemine önemli yenilikler getireceğini söyleyebiliriz.
Windows 10 kullanıcıları için ücretsiz yayınlanacak güncelleme daha fazla kişiselleştirme sunmasının yanında, Microsoft Edge’de kullanıcıların web sitelerine Windows Hello ile giriş yapmasının önünü açacak.
Yeniliklerden bildirim merkezi de nasibini alacak. Daha gelişmiş bir bildirim merkezinin bizleri beklediğini söyleyebiliriz.


Windows 10 Insider Önizleme Sürümleri 10525'e Yükseltiliyor


Microsoft Windows 10 Insider özileme 10525 sürümünde yapılan değişiklikler şöyle sıraladı:
  • Arayüz renklendirmeleri güncelleniyor. Başlat menüsü ve pencerelerin renkleri daha efektif olarak değiştirilebilecek. Böylece Görev Çubuğu, Hızlı İşlem Merkezi renkleri kullanıcı tarafından kolaylıkla optimize edilebilecek.
  • Bellek yönetimi optimize ediliyor. Windows 10 10525 sürümü ile RAM üzerinde sıkıştırma ve yer açma yöntemini daha kararlı ve kullanışlı bir hale getiriyor. Bu durum Windows 10’un daha etkili açılıp kapanmasına olanak veriyor. Kısaca işletim sisteminin performansı artıyor.
  • TV ve Sinema uygulaması düzenleniyor. Medya oynatıcılar optimize edilerek ara yüzleri biraz daha iyileştiriliyor. Video oynatırken yaşanan takılmalar gideriliyor.
  • Windows 10 10525 sürümü ile Windows Insider kullanıcıları Windows Mağazasına yerleşmeden önce pek ok uygulamayı test etme fırsatını buluyorlar. Uygulamalar dünyaya açılmadan önce test edebiliyorlar. Ancak Microsoft, beta sürümü olarak tanımlanacak bu uygulamalar için dikkatli olunması gerektiğini de vurguluyor. 

Windows 10 Insider Sürümü 10532 ile Güncellendi

Windows Insider sürümü kullananlar henüz Windows 10’a tam geçiş yapmaya karar verememiş büyük bir çoğunluğu kapsıyor. Windows Vista ya XP’den Windows 10 Insider sürümüyle bir senelik bedava deneme sürü kullanan PC kullanıcıları geçen hafta yapılan 10525’in üzerine bugün 10532 sürümünü almaya başladılar.
Windows 10 Insider 10532 daha önce Chrome ile yaşanan bazı sıkıntıları ortadan kaldırıyor. Ayrıca çoğu PC’de çalışmayan Windows Hello kişisel güvenlik uygulaması bu sürümle artık çalışacak. Kullanıcılar şifre, PIN numarası ve parmak iziyle giriş yöntemlerini daha kararlı bir şekilde kullanabilecekler.
Windows 10 Insider 10532 sürümü mobil cihazlara gelmiyor. Fast Ring üzerinden doğrudan PC’ler için kurgulanmış bir sürüm yükseltme güncellemesi olarak da tanımlanabilir.
Aslında her iki “hata” için dev bir sürüm güncellemesine çok da gerek yoktu. Büyük olasılıkla Microsoft açıkladığı iki durumun ötesinde bazı kod zincirlerini de yeniliyor olmalı. Ancak açıklama yine detay vermiyor. Güncelleme için Hızlı İşlem Merkezi/ Tüm Ayarlar/ Güncellemeler sekmeleri seçilerek Güncelleştirmeleri Denetle seçeneği kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder