13 Mart 2018 Salı

Masaüstü Yayıncılık


MASAÜSTÜ YAYINCILIK

Bir Masa üstü Yayıncılık (MÜY) sistemi en basit haliyle bir bilgisayar (monitör, klavye, mause olan), en az 300 dpi’lik çözünürlüğe sahip yazıcı ve ilgili yazılımlardan oluşur.
Basamaklar: Yayın sürecini basamak basamak incelediğimizde her bir basamakta seçilebilecek bir dizi yazılım ve donanım seçeneği karşımıza çıkar. Her basamağı ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.
Şimdi yayım sürecinin içinden kısaca geçelim. Yayın süreci bir şahsın ya da bir kuruluşlun yayınlamaya niyet ettikleri şeyi tanımlamaları ve bu projeye ilişkin bir zaman çizelgesi belirlemesiyle başlar. Biz bu çalışılmada yayım ile nihai şekli kâğıt veya benzeri bir ortama baskı yoluyla geçirilen yayınları kastetmekteyiz.
Son yıllarda yabancı yayınlarda karşılaştığımız video yayımcılığı CD yayıncılığı gibi işlerde ki yayınlar her ne kadar benzer süreçler kullanılıyor ise de bu çalışmanın kapsamı dışında tutulmuştur. Ardından yazarlar metni oluştururken tasarımcılar da sayfa düzeni hakkında kafa yormaya başlar. Basit bir sistemde bu işleri yapanlar aynı kişiler olabilir ama ideal bir ortamda bu ayrımın varlığı kaliteyi artırır. Yazar uzman olduğu konuda yoğunlaşır ve bir basit kelime işlemci kullanarak metnini girer. Gelişilmiş bir sistem kullanılıyorsa yazar bir dosya dağıtıcısının ana belleğinde saklı dosyalara erişilebileceği gibi kendi yazdıkların da o belleğe atabilir.
Grafikerler yazardan alacakları teknik bilgi ile hazırlığa başlar ve resim işlemse veya çizim programlarından yararlanabilirler. Burada kullanacağınız programı doğru seçmek çok önemlidir. Çünkü günlerce uğraştığınız o güzelim çalışılmalarınızı hiç kimsenin kullanmadığı bir programla yapabilir ve film çıkışlını yaptıramayabilirsiniz. Tasarımınızda kullandığınız çember grafiği hazırlamak, bilgisayarda (Excel gibi programlarda) bir kaç dakikalık bir işlemken o açıları elle hesaplamak ve çizmek saatler alabilir. Gerektiğinde daha önce hazırlanmış ve hafızaya atılmış resim ve çizim örneklerini kullanılabilir veya scanner kullanılarak, fotoğraf ve çizimleri bilgisayar ortamına aktarabilirsiniz.
Taradığınız resimler üzerinde Adobe Photoshop ve diğer resim işleme programlarıyla hayal ettiğiniz her şeyi yapabilir ve güzel tasarımlar yapmanın zevki ile saatlerinizi, günlerinizi bıkmadan bilgisayarınız başlında geçirebilirsiniz. Yayında kullanılacak görüntüler bir video üzerinde kayıtlı da olabilir. Bu durumda video karelerini bilgisayar ortamına gerekli donanımı kullanarak aktarabilirsiniz. Ve yayında kullanılabilecek bir resim elde edilir. Şimdi yapılacak iş bu ana kadar toplanan yazılarla resimlerin bir sayfa üzerinde birleştirilmesi işlemidir. Bu amaçla, hazırlanan veriler bir sayfa düzenleme programına; QuarkXpress, Adobe Indesign, Macromedia Freehand vb. programlara aktarılır. 



masaüstü yayıncılık ile ilgili görsel sonucu





BASIN İLANLARI


Basın ilanları üç ayrı iletişim aracında yayınlanmaktadır. Gazeteler, dergiler ve direkt postalardır. Direkt postayı, satış mektupları, broşürler, prospektüsler, kataloglar, el ilanları, posta kartları, özel yayın araçları ve telefon rehberleri oluşturur.

EL İLANI

El ilanı, çoğunlukla kalabalık bölgelerde dağıtılan bir basılı reklam malzemesidir. Bir işletmenin tanıtımını yapmak, bir kampanyayı haber vermek, eleman aramak, bir örgüt ya da siyasî partinin propagandasını yapmak, etkinlikleri duyurmak amaçlı dağıtılabilir. Kartpostal, broşür ya da küçük posterler gibi ucuz bir kitlesel pazarlama aracıdır. Sokaklarda elden, ilan panolarına asarak dağıtılabilir. Bazı durumlarda uçaktan atılarak büyük kitlelere ulaşması da hedeflenebilir. Fakat sonradan oluşan çöpün toplanması ayrı bir sorun teşkil etmektedir.

DAVETİYE

Toplantı, konferans, seminer, gezi, nişan, düğün ve açılış gibi tören ve etkinliklere katılması istenen kişilere bu etkinliği duyurma ve davet amacıyla yazılan kısa yazılara davetiye denir. Davetiyeler genellikle özel olarak hazırlanmış davetiye kağıtlarına bastırılır ve seçilen kartın davetin niteliğine uygun olmasına özen gösterilir. Bir davetiye metninde kimin, kimi, nereye, ne zaman, niçin çağırdığı eksiksiz olarak yer almalıdır. Adresin özellikle açık yazılmasına dikkat edilmelidir. Mümkünse, telefon numarasını yazmakta yarar vardır. Davetin türüne göre özel olarak belirtilmesi gereken hususlar varsa bunlarda belirtilmelidir.

 

DERGİ

Dergi, günlük olmayan, en fazla 12, 6, 4, 3, 2 aylık, standart olarak aylık, 15 günlük, haftalık basılan süreli yayın. Dergi, gazeteler gibi düzenli aralıklar dışında yayım­lanan en fazla 12, 6, 4, 3, 2, standart olarak aylık veya 15 günde bir basılan yaygın bir okuma aracıdır. Birçok gaze­teden bir şekilde nitelikli kâğıtlara basılmakta olan dergilerde, çeşitli konulara ilişkin ha­ber, makale, eleştiri, inceleme ve araştırma­nın yanı sıra, birçok renkli fotoğraf, resim ve karikatür de yer almaktadır. Dergilere "süreli yayın" da denilmektedir. Dergi ve gazete gibi materyallerin sayfalarının tasarımında kullanılan programlardan bazıları şunlardır. Örnek QuarkXpress, Pagemaker, Corelldraw, Indesign


KATALOG

Kitaplıktaki kitapları veya belli bir daldaki gereçleri, nitelikleri bakımından tanıtmak, arandıklarında bulunmalarını sağlamak amacıyla, yer numaraları belirtilerek hazırlanmış kitap, defter veya fişten oluşan bütün, fihrist.






Kullanılan Kaynaklar 
Ölmez, M. (1997) Masaüstü yayıncılık el kitabı.

http://memko.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/01/19/726781/dosyalar/2016_05/30064502_calismanotu21.pdf
Çeliker, O. (2016) Masaüstü yayıncılık









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder